APAA Logo

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat din dorinţa de a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.
 

Manifestul pacienţilor cu psoriazis

Dragii noştri,

În România suntem 400.000 de pacienţi cu psoriazis, şi, din păcate, fiecare dintre noi încearcă zilnic suferintă fizică şi psihologică, din cauza bolii.

Nu suntem cazuri şi nu vrem să fim priviţi ca nişte statistici, dar ştiaţi că 52% dintre pacienţii cu psoriazis se simt jenaţi sau ruşinaţi în relaţiile cu cei din jur din cauza bolii? Iar boala afectează alegerile de petrecere a timpului liber pentru 53% dintre noi?

Ştiaţi că de teamă de a nu fi judecaţi de către cei cu care intrăm în contact, 40% dintre noi ne ascundem afecţiunea, iar 21% renunţăm să legăm noi prietenii?

Pentru 23% dintre cei cu psoriazis, viaţa profesională are de suferit, iar pentru 34% dintre noi, relaţiile cu colegii s-au schimbat de când am fost diagnosticaţi. Pentru că ne e frică să nu fim judecaţi, 32% dintre noi le ascundem superiorilor şi colegilor boala de care suferim.

Dar sa ştiţi că suntem oameni ca voi şi vrem să ne bucurăm de o viaţă ca a tuturor.

Mergem la şcoală, la birou şi la cumpărături, avem familii, prieteni şi colegi, ne place să ieşim în oraş sau să mergem vara la plajă. Viaţa nostră nu este diferită de a voastră.

Singura diferenţă este că suferim de o boală cu care trăim zilnic – psoriazisul. Psoriazisul este o afecţiune autoimună, ale cărei cauze sunt încă necunoscute şi care nu se vindecă niciodată. Indiferent de stadiul în care se află boala, am învăţat că trebuie să trăim cu ea toată viaţa.

Mai mult decât semnele bolii pe care le vedeţi pe pielea nostră, psoriazisul este o boală care ne afectează din punct de vedere social şi al relaţiilor cu cei din jurul nostru.

În viaţa de zi cu zi, intrăm zilnic în contact cu foartă multă lume, fie că sunt prieteni, colegi de birou sau necunoscuţi.
Din păcate, fiecare dintre noi trăieşte câte o experienţă care îl poate marca pentru restul vieţii. Ne confruntăm cu situaţii diverse – ni se refuză programarea la manechiură atunci când personalul de la salon ne vede mâinile afectate de boală, ne e teamă să mergem la bazin pentru că ne gândim că ceilalţi s-ar uita cu suspiciune la noi, iar dacă purtăm un pantalon scurt în tramvai, experienţa ne-a arătat că cel puţin o persoană se va feri de noi.

Avem nevoie de sprijinul şi susţinerea voastră pentru că avem dreptul unei vieţi ca a tututor celorlaţi oameni!

Facem apel la voi, sa spunem împreună STOP DISCRIMINĂRII pacienţilor cu psoriazis. Pentru că psoriazisul nu este o boală contagioasă!

Sa spunem STOP IZOLĂRII pacienţilor cu psoriazis. Nu uitaţi, boala nu se transmite prin contact de la o persoană afectată la una sănătoasă!

Ne dorim sa ne trataţi firesc la locul de muncă, la şcoală, într-un salon de cosmetică sau la bazin!

Medicii, care sunt sprijinul nostru de specialitate şi moral, ne susţin pentru că înţeleg cauza pacienţilor cu psoriazis. Ei pot confirma faptul că boala de care suferim nu se transmite prin contact şi nu este contagioasă!

Vă aşteptăm şi pe voi alături de noi să susţineţi cauza pacienţilor cu psoriazis!


IBD-PROSPECT
FIZIO-KINETO-TERAPIE