APAA Logo

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat din dorinţa de a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.
 
Bucureşti, 04 septembrie 2012

Manifest pentru o viaţă normală: 3 pacienţi cu boli intestinale inflamatorii escaladează cel mai înalt vârf din RomâniaAsociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) lansează proiectul „Făgăraşul speranţei”, în cadrul căruia trei pacienţi care suferă de boli intestinale inflamatorii vor pleca într-un traseu de patru zile, în perioada 6-9 septembrie, pentru a cuceri vf. Moldoveanu (2.544 m) din Masivul Făgăraş. Pacienţii vor fi însoţiţi de personalităţile medicale: prof. dr. Mircea Diculescu - Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie şi prof. dr. Adrian Goldiş - Preşedintele Clubului Român de Crohn şi Colită Ulcerativă.

Puterea de a depasi boala

Au trecut mai bine de 16 ani de cand am fost diagnosticata cu rectocolita ulcero hemoragica.
Boala mi-a schimbat in totalitate viata. Puseele bolii, internarile in spital, mersul la medic, oboseala generata de anemie, imunitate scazuta, teama ca orice mancare imi poate provoca balonari, durerile abdominal cumplite m-au afectat pe fiecare plan al vietii.
Eu sunt tanara, ar trebui sa fiu plina de energie, sa imi traiesc viata la maxim alaturi de cei din jurul meu, dar boala ma oboseste in anumite perioade. Unul dintre cele mai grele aspecte este ca oamenii din jurul meu inteleg cu greu prin ce trec, inteleg cu greu simptomele si nevoia in anumite perioade de a sta cat mai aproape de casa. Intotdeauna am avut-o alaturi de mine pe mama care m-a ajutat sa trec peste problemele pe care le-am avut, peste limitarile impuse de boala si dificultatile cu care m-am confruntat atatia ani. In plus, de-a lungul vietii am avut bucuria si norocul de a cunoaste oameni buni si de a-i transforma in prieteni de incredere pe care ma pot baza la nevoie.
Acum sunt mai bine, datorita sprijinului primit, datorita tratamentului mai bun de care beneficiez si datorita medicilor si asistentilor care au avut grija de mine cu adevarat. Am terminat facultatea, un master, lucrez de mai bine de 5 ani si fac lucruri pe care le face orice om de varsta mea. Acum sunt un om fericit si implinit. Tocmai de aceea, pentru ca eu am putut, am un mesaj pentru toti ceilalti bolnavi: boala nu trebuie sa descurajeze pe nimeni. Din contra, trebuie sa iti dea putere sa iti depasesti limitele.
Ana Maria, 29 ani

Viata este autoimuna

Salut, ma numesc Razvan Dragoi si traiesc datorita unui miracol medical. La 33 de ani am fost diagnosticat cu rectocolita ulcero-hemoragica, si numai cine o are poate sa inteleaga pe deplin cat de mult iti ia din tot ce inseamna viata.
Acum insa, traiesc normal, iar asta e un miracol, in toata puterea cuvantului. Fara medicii care m-au ingrijit, fara medicamentul-minune (tratament biologic) la care boala, in sfarsit, a raspuns, retragandu-se, cu siguranta nu as mai fi putut scrie nimic acum.
Viata mea a devenit ea insasi, odata cu vindecarea, autoimuna.
Razvan, 33 ani


IBD-PROSPECT
FIZIO-KINETO-TERAPIE