APAA Logo

Alătură-te celei mai mari comunități de autoimuni din România și primești un card digital de membru cu multiple beneficii!

 
Artrita Reumatoida
 

Află totul despre Artrite

informații utile într-un mod plăcut
listă câștigători concurs
Atritele sunt boli greu de dus, dar cu puţin ajutor pot fi controlate, iar viaţa ta se poate îmbunătaţi simtitor. Înscrie-te la cursul de auto-ingrijire și o să afli informaţii folositoare pentru tine. Tot aici o sa întâlnești oameni care au aceleaşi preocupari ca şi tine.


ARTRITA REUMATOIDĂ

Ce este

Artrita reumatoidă este o afecţiune cronică inflamatorie care atacă în general articulaţiile mici ale mâinilor şi ale picioarelor. Această boală produce o inflamaţie dureroasă a articulaţiilor care poate duce la eroziunea oaselor şi la deformarea articulaţiilor.

Fiind o afecţiune autoimună, artrita reumatoidă apare în momentul în care sistemul imun atacă din greşeală propriile ţesuturi.

Părţile unei articulaţii (poză)
  • 1. Cartilajul articular (mov): capătul fiecărui os este acoperit cu acest cartilaj. Este un material rezistent ce protejează capetele oaselor. Atunci când acest cartilaj se degradează, se formează artrita.
  • 2. Membrana sinovială ( bleu): în jurul fiecărei încheieturi este o membrană sinovială ce protejează articulaţia şi secretă lichid sinovial ce are tot rolul de protecţie a încheieturii, dar şi de lubrifiere a cartilajului articular.
  • 3. Bursa sinovială (albastru închis): bursa este un mic săculeţ ce nu este parte din articulaţie dar este situat în apropierea acesteia. Conţine un lichid ce lubrifiază mişcarea muşchilor în timp ce aceştia sunt în mişcare în jurul altor muşchi sau în jurul osului. În anumite privinţe, bursa este similară cu membrana sinovială.
  • 4. Muşchiul (roşu): muşchiul este un ţesut elastic ce are abilitatea de a-şi mări lungimea, astfel pemiţând mişcarea articulaţiilor.
  • 5. Tendonul (roşu): tendoanele sunt nişte cordoane fibroase ce ataşează muşchii de oase. Spre deosebire de muşchi ce işi pot modifica lungimea, tendoanele nu se modifică. Chiar şi aşa, când muşchiul este în mişcare, se mişcă şi tendonul ataşat de acesta.
  • 6. Ligamentul (verde): ligamentele sunt cordoane fibroase de dimensiuni mai mici decât tendoanele ce ataşează oasele între ele şi sunt localizate în jurul încheieturilor. Acestea au funcţia de a asigura stabilitatea încheieturii şi de a susţine oasele în alinierea corectă.
  • 7. Meniscul: este o formaţiune fibro-cartilaginoasă în formă de disc, situată între anumite articulaţii ale corpului în special în cazul articulaţiilor ce sustin majoritatea greutate a corpului. Are mai multe funcţii incluzând stabilitatea, lubrifierea, nutriţia şi amortizarea şocurilor asupra articulaţiilor.

Semnele şi simptomele artritei reumatoide pot include:

  • Inflamarea şi slăbiciunea articulară
  • Umflături ferme aflate sub pielea braţelor (noduli reumatoizi)
  • Oboseala, febra şi scăderea neintenţionată în greutate
Semnele şi simptomele artritei reumatoide pot varia din punct de vedere al severităţii şi pot apărea şi dispărea. Perioadele de activitate crescută a bolii numite pusee, alternează cu perioadele de remisiune relativă atunci când durerea şi inflamarea se diminuează sau dispar. În timp, artrita reumatoidă poate duce la deformarea articulaţiilor.

Artrita reumatoidă poate fi destul de greu de diagnosticat în stadiile incipiente ale bolii deoarece primele simptome şi semne pot fi asemănătoare cu simptomele altor afecţiuni.

În timpul examenului fizic, doctorul va controla dacă încheieturile sunt inflamate. Acesta se va asigura dacă reflexele sunt bune dar şi starea muşchilor.

Pacienţii cu artrită reumatoidă tind să aibă un nivel ridicat al ratei de sedimentare a hematiilor, ceea ce indică prezenţa unui proces inflamator în corp. Alte teste ale sângelui se fac pentru a căuta factorul reumatoid şi a anticorpilor antipeptide citrulinate ciclic cu rol important în patogenia (mecanismul de producere și de evoluție) acestei afecţiuni.

Doctorul vă poate recomanda radiografii sau RMN pentru a putea urmări evoluţia bolii şi gradul de afectare a articulaţiilor.



În cazul artritei reumatoide medicaţia poate reduce inflamaţia din articulaţii pentru a diminua durerea şi a preveni afectarea permanentă a articulaţiilor. Dacă încheiturile sunt afectate sever poate fi necesară intervenţia chirurgicală.

Tipuri de medicamente:
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ca ibuprofenul, flurbiprofen, naproxen, ketoprofen diclofenac, etoricoxib, celecoxib, etc. ce pot reduce inflamaţia de la nivelul încheieturilor pentru a reduce durerea şi a preveni apariţia leziunilor.
  • Steroizii: medicamentele corticosteroidiene: prednisonul, medrolul sunt prescrise de către doctor pentru ameliorarea simptomelor acute ale bolii.
  • Antireumatice specifice: au acțiune lentă fără efect antiinflamator, ele modifică evoluția procesului reumatic
    - Compuși de aur: auranofin, aurotiomalat de sodiu
    - Antimalarice de sinteză: hidroxiclorochina Derivați tiolici: penicilamina
    - Imunosupresoare: metothrexat, ciclosporina, azathioprina, leflunomide
    - Sulfasalazina
    - Tratamentele biologice:
    • Factorul de necroză tumorală-alfa este o substanţă produsă de organsim. Inhibitorii TNF-alfa pot reduce durerea, senzaţia de rigiditate, durerea şi inflamaţia din articulaţii. Ex: etanercept, infliximab, adalimumab
    • Anticorp monoclonal himeric: rituximab
Intervenţia Chirurgicală

Dacă medicamentele nu îşi mai fac efectul şi nu mai pot preveni inflamaţia şi durerea, doctorul vă poate recomanda intervenţia chirurgicală pentru a repara încheieturile afectate. Operaţia vă poate ajuta să vă recuperaţi mobilitatea în cazul articulaţiei afectate.

Experiențele pacienților privind modelele de îngrijire medicală a artritei reumatoide

Ca parte a unei rețele internaționale de organizații pentru pacienții cu artrită reumatoidă, vă invităm să participați la un sondaj internațional destinat pacienților cu artrită reumatoidă, conceput pentru a evalua diagnosticul, tratamentul și îngrijirea medicală primite pentru artrita reumatoidă. Scopul acestui sondaj este de a înțelege, pe baza experiențelor și a perspectivei pacientului, modul în care „modelele actuale de îngrijire medicală” destinate artritei reumatoide se pot compara de la o țară la alta.

Experiența și perspectiva dumneavoastră contează

Fiind o persoană care trăiește cu artrită reumatoidă, este de importanță vitală să vă împărtășiți experiențele cu privire la îngrijirea medicală pe care o primiți. Cu ajutorul dumneavoastră, putem îndeplini obiectivele studiului și putem dezvolta programe de educare și informare, astfel ca pacienții să înțeleagă mai bine modelele de îngrijire medicală a artritei reumatoide, pentru a permite obținerea unor rezultate optime de tratament în România.

Cum puteți participa

Dacă sunteți de acord să participați, veți fi invitat(ă) să răspundeți la un chestionar; completarea acestuia durează aproximativ 15 minute. Toate informațiile obținute în cadrul sondajului vor fi combinate pentru a vă proteja confidențialitatea și anonimatul.

Pentru a putea participa la acest sondaj, trebuie să:

  • Aveți cel puțin 18 ani
  • Primiți îngrijire medicală în România
  • Aveți acces la internet

Vă mulțumim pentru că luați în considerare solicitarea noastră de a participa la acest sondaj.

Vă rugăm să faceți click aici pentru a completa sondajul.



Surse:
www.mayoclinic.org
ro.wikipedia.org
www.arthroscopy.com