APAA Logo

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat din dorinţa de a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.
 
Alopecia Areata


ALOPECIA AREATA

Ce este

Alopecia areata este o afecţiune dermatologică unde pacienţii suferă de pierderea totală sau parţială a părului în special a celui de pe cap dar pot fi afectate şi alte părti ale corpului.
Este o boală inflamatorie cronică ce afectează foliculii părului. Nu cauzează durere şi nici nu este o boală fatală dar poate cauza iritaţii ale pielii.

În ce fel este alopecia areata diferită de alte forme de pierdere a părului?

Multe persoane, de obicei bărbaţii, pierd păr din diferite motive, odată cu înaintarea în vârstă. În contrast, alopecia areata este o afecţiune ce o poate dezvolta oricine (bărbaţi, femei, copii) şi poate avea efecte serioase asupra vieţii individului afectat. Pierderea părului este rapidă şi nu pare a avea o cauză evidentă.

Este pierderea părului permanentă în cazul acestei afecţiuni?

Pentru anumite persoane, alopecia areata este permanentă iar în cazul altor persoane poate fi temporară sau schimbătoare, apărând după o boală, după o perioadă stresantă sau după o rană. Puteţi pierde părul brusc, dar la fel de brusc poate creşte la loc. Cu cât se pierde mai mult păr, cu atât este mai mică probabilitatea ca acesta să crească la loc. Câteodată părul creşte la loc în mod normal, câteodată creşte diferit, cu sau fără pigmentul de culoare.

Se poate trata?

Există o gamă de tratamente disponibile însă nu există dovezi clare că acestea pot ajuta toţi pacienţii.
Anumite persoane pot răspunde bine la tratament dar nu toţi. O parte din tratamente pot fi dureroase. Tratamentele pot fi mai eficiente în cazul pacienţilor cu forme uşoare ale bolii.

Exemple de tratamente:
- Injecţia locală cu hidrocortizon
- Creme ce conţin minoxidil sau anthralin

Care sunt cauzele?

Cauzele exacte ale acestei afecţiuni nu se cunosc deşi s-a acceptat faptul că este o boală a sistemului imun (boală autoimună). Se crede că există un factor genetic şi o posibilă legătură cu stresul.
În cazul acestei boli, sistemul imun atacă foliculii de păr din greşeală ceea ce duce la pierderea acestuia.


Sursă: www.alopeciaonline.org.uk

IBD-PROSPECT
FIZIO-KINETO-TERAPIE