APAA Logo

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat din dorinţa de a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.
 


"Ceea ce simti, poate fi din cauza mea" Tiroida

„Ceea ce simți poate fi din cauza mea”, Tiroida este campania de conștientizare a afecțiunilor tiroidiene organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune cu scopul de a crește nivelul de conștientizare și informare corectă cu privire la bolile tiroidiene.

Campania se adresează nu doar persoanelor care riscă să se confrunte cu astfel de afecțiuni, ci întregii populații.

Aceasta, întrucât medicii atenționează că bolile tirodidiene sunt depistate nu doar de către paciente, ci și de către aparținătorii acestora.


Poster  

Infografic  

Chestionar  

comunicat de presă

Scrisoare deschisă

Pacienții cer implementarea unui program național pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene

  • Medicii endocrinologi atenționează că afecțiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate;
  • În România, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni tiroidiene în 2016 este de 3 ori mai mare decât cel din 2010* (*Institutul Național de Sănătate Publică, decembrie 2017), iar acest număr este în continuă creștere.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) cere implementarea de urgență a unui program national de screening pentru afecțiunile tiroidiene.

„În întreaga lume, programele naționale de screening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România, însă, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialiști atenționează că în România sunt mulți pacienți nediagnosticați. De aceea, insistăm ca autoritățile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienți, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar.”, spune Rozalina Lăpădatu, președinte APAA.

Un program național de screening ar putea, pe de o parte, să le ajute pe femei să conștientizeze că simptomele precum modificările greutății, stările de anxietate sau depresie ori insomnia ar putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect. Pe de altă parte, dacă autoritățile ar ști cu exactitate câți pacienți sunt, ar putea lua măsurile potrivite pentru ei.

Recomandări importante în prevenție:

  • De cele mai multe ori, „ceea ce simți poate fi din vina” tiroidei. Fluctuațiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea și oboseala cronică sunt semne că trebuie să te adresezi medicului tau pentru un control amănunțit;
  • Analiza nivelului de TSH din sânge este esențială în detectarea problemelor tiroidiene;
  • După vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât și bărbații, ar trebui să-și facă un control al glandei tiroide







IBD-PROSPECT
FIZIO-KINETO-TERAPIE